Festivalul Național de Mentorat „Ion Ghelu Destelnica”

Mentorul sau conducătorul spiritual, povățuitorul, îndrumătorul etc. este o persoană cu expertiză într-un domeniu care sprijină o altă persoană – de regulă mai tânără, să dobândească expertiză în acel domeniu, în cadrul unei relații (formale sau informale) de mentorat.

În România ultimilor ani, poate și din cauza volatilității reperelor profesionale și morale, nevoia de mentorat devenit evidentă și general acceptată. În diverse domenii, de la arte până la educație sau medicină, se vorbește despre importanța mentorului și a relației de mentorat și, de asemenea, se identifică exemple de mentori. Dar, nu există încă la nivel național un cadrul de evidențiere și de recunoaștere unitară a mentoratului și a mentorilor.

Ion Ghelu Destelnica, personalitate amplă și complexă, actor, dramaturg, poet și profesor de teatru, a cărui operă de mentorat desfășurată în cadrul Școlii Populare de Arte Bacău este cunoscută la nivel național, este cetățean de onoare atât al muncipiului Bacău, unde și-a desfășurat activitatea, cât și al comunei în care s-a născut, Stelnica, județul Ialomița.

În 2022, aniversându-se „Centenarul Nașterii lui Ion Ghelu Destelnica”, Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia și Fundația noastră împreună consideră că s-a deschis o oportunitate de intervenție culturală la nivel național pentru organizarea unui festival de mentorat care să poarte numele maestrului Ion Ghelu Destelnica, așa cum și dânsul poartă în nume denumirea comunei în care s-a născut.

Scopul festivalului este identificarea și recunoașterea exemplelor notabile de mentorat din societatea românească și promovarea lor către întreaga comunitate.

Nominalizările și distincțiile se vor conferi pe mai multe categorii, pentru ca Festivalul să aibă o cât mai largă acoperire la nivel național. Astfel, pe lângă categoriile literare și artistice (poezie, proză, arte plastice, muzică, arte interpretative etc.) vor exista și categorii cum ar fi: arhitectură, tehnologie, educație, societate civilă, tineret, sănătate (medicină) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.